برترین روغن موتور خودرو را چگونه انتخاب کنیم؟

به گزارش تور فرانسه، یکی از معمول ترین کارهایی که در سرویس های دوره ای خودرو انجام می گردد، تعویض روغن موتور است، اما همین کار معمول و همیشگی گاهی به یک دغدغه مهم و جدی تبدیل می گردد؛ چراکه ممکن است مالک خودرو نداند که برترین روغن موتور برای خودروی او کدام است و چه ویژگی هایی را باید در انتخاب روغن موتور در نظر بگیرد؟

برترین روغن موتور خودرو را چگونه انتخاب کنیم؟

در واقع، انتخاب روغن موتور خوب و مناسب برای خودرو، سلامت موتور و طول عمر اجزای آن را در پی دارد. به همین علت، انتخاب یک روغن نامناسب می تواند منجر به آسیب های جدی به اجزای مختلف موتور گردد. بنابراین باید در انتخاب روغن موتور مناسب دقت کافی را داشت.

در ادامه نکاتی را در قالب راهنمای خرید روغن موتور ارائه کردیم تا بتوانید برترین روغن موتور را برای خودروی خود تشخیص دهید.

روغن موتور چیست و چه وظیفه ای دارد؟

روغن موتور به نوعی عملکرد روان کاری و خنک نمایندگی اجزای مختلف موتور را همزمان انجام می دهد. روغن موتور ضمن اینکه یاری می نماید تا اصطکاک بین اجزای سخت و فلزی موتور هنگام تماس با یکدیگر کاهش یابد، تمامی ذرات و آلودگی هایی را که از بیرون به درون قطعات موتور نفوذ می نماید، شسته و با خود به سمت مخزن روغن (کارتر) می برد. این کار باعث می گردد تا قطعات موتور از خطر ساییدگی در امان باشد و طول عمر آنها بیشتر گردد.

بعلاوه جریان روغن در مجاری مخصوص سیستم روان کاری، ایجاد تبادل گرمایی می نماید و دمای قطعات را کاهش می دهد. بنابراین روغن موتور اهمیت بسیار زیادی در طول عمر قطعات مختلف آن دارد و بازده موتور را تحت تأثیر مستقیم خود قرار می دهد. درنتیجه باید در انتخاب برترین روغن موتور دقت زیادی صرف کرد.

هنگام انتخاب برترین روغن موتور به چه عواملی توجه داشته باشیم؟

پس از اینکه دانستیم روغن موتور چه اهمیتی در عملکرد موتور، سلامت و طول عمر آن، بازده و توان خروجی اش بازی می نماید، به نکات مهمی می پردازیم که در انتخاب روغن موتور باید موردتوجه قرار داد. این نکات راهنمای خرید روغن موتور شامل موارد زیر می گردد:

1. آنالیز استانداردهای برترین روغن موتور

یک روغن موتور مناسب دارای استانداردهای تعیین دنیای است. این استانداردها در دنیا ثابت است و با عناوین ACI یا رتبه بندی ACEA شناخته می گردد. این استاندردها باید روی قوطی روغن موتور درج شده باشد.

1 ـ 1 استاندارد IPA

استاندارد API که مخفف (American Petroleum Institute) است مربوط به انجمن نفت آمریکا می گردد و گویای کیفیت و کارایی روغن موتور است. در کنار این عنوان مخفف استاندارد دیگری با حروف SAE درج می گردد که گویای گرانروی، ویسکوزیته، لزجت و چسبندگی روغن است.

SAE مخفف Society of Automotive Engineers است که مربوط به انجمن مهندسان خودروی آمریکا می گردد. در کنار این دو علامت، از حرف S برای روغن موتورهای بنزینی و حرف C برای موتورهای دیزلی استفاده می گردد. حروف A تا N بیانگر کیفیت روغن موتورهای بنزینی و A تا J کیفیت روغن موتورهای دیزلی است. در این استاندارد حروف بالاتر نشانه کیفیت بیشتر روغن است؛ برای مثال کیفیت روغن با استاندارد SL از کیفیت روغن با استاندارد SJ بالاتر و کیفیت روغن با استاندارد SM از کیفیت روغن با استاندارد SL بالاتر است.

1 ـ 2 استاندارد ACEA

دومین استاندارد در انتخاب برترین روغن موتور ACEA است. این استاندارد که مخفف عبارت (European Automobile Manufacturers Association) است، مربوط به انجمن خودروسازان اروپایی می گردد. هرگاه روی روغن موتور این علامت درج گردد، در کنار آن شاهد حرف A برای خودروهای بنزینی و حرف B برای خودروهای دیزلی، C خودروهای سازگار با مبدل کاتالیست و E دیزلی های سنگین خواهیم بود. کیفیت روغن نیز با اعداد 1 تا 8 در کنار این حروف تعیین می گردد. عدد بیشتر نشانه کیفیت بیشتر روغن است.

2. ویسکوزیته روغن را از قلم نیاندازید

در بالا گفتیم که بعضی از استانداردهای درج شده روی قوطی روغن موتور نشانگر ویسکوزیته آن است. بنابراین ویسکوزیته روغن موتور یک مورد مهم برای در انتخاب برترین روغن موتور محسوب می گردد. ویسکوزیته یا گرانروی روغن موتور مربوط به درصد غلظت آن است. روغن موتورها بر اساس ویسکوزیته به دو دسته تقسیم می شوند که عبارت است از:

2 ـ 1 سینگل گیرد

این نوع روغن موتور قابلیت استفاده در هوای سرد یا گرم را دارد. نمونه های مناسب برای هوای سرد در کنار استاندارد SAE آنها اعداد 0 تا 25 درجه درج شده است و در کنار این استاندارد در نمونه های مناسب هوای گرم شاهد اعداد 30 تا 60 درجه هستیم؛ بنابراین اگر از روغن موتور سینگل گیرد استفاده می کنید، باید از نمونه ای مناسب آب و هوای منطقه زندگی خود انتخاب نمایید.

2 ـ 2 مولتی گرید

روغن موتورهای 4 فصل را مولتی گرید می نامند. این روغن موتورها در کنار علامت استاندارد SAE یک حرف W و در دو سمت آن دو عدد می بینیم. عدد سمت چپ نشان دهنده کیفیت عملکرد روغن موتور در سرما و زمستان است. عدد سمت راست نشان دهنده تحمل گرمایی روغن موتور است و اینکه غلظت آن در 100 درجه حرارت موتور به چه حدی تقلیل می یابد. بین این دو عدد در یک روغن موتور باکیفیت شاهد اختلاف زیادی نیستیم؛ برای مثال 10W40

کمپانی های سازه معمولاً ویسکوزیته مناسب روغن موتور مورد استفاده برای خودروی فراوریی شان را در دفترچه راهنمای آن درج می نمایند. سعی کنید روغن موتور انتخابی خود را مطابق با آن استاندارد تهیه نمایید تا برترین روغن موتور مناسب خودروی شما باشد.

3. نوع و روش فراوری روغن موتور را در نظر بگیرید

روغن موتورها به 3 شیوه مختلف فراوری می گردد که باعث می گردد ما 3 نوع اصلی روغن موتور را داشته باشیم. هر کدام از 3 نوع ویژگی ها، مزایا و معایب خاص خود را دارد.

3 ـ 1 روغن موتور تمام سنتتیک

این نوع روغن موتور که در واقع برترین کیفیت را دارد و کیفیت عملکرد موتور را به شکل قابل توجهی بهبود می بخشد، با روش های آزمایشگاهی و از مواد شیمیایی ساخته می گردد. این نوع روغن موتور ماندگاری بیشتری دارد و دیرتر احتیاج به تعویض پیدا می نماید. البته به تناسب گران تر هم است، اما متخصصان امر آن را به علت ماندگاری بیشتر به صرفه می دانند.

عملکرد آن در دمای سرد بسیار خوب است و عمل رسوب زدایی از قطعات موتور را بهتر از انواع دیگر انجام می دهد. البته نمی توان برای همه موتورها و خودروها از این نوع روغن موتور استفاده کرد.

3 ـ 2 روغن موتور معمولی یا مینرال

کیفیت عملکرد این نوع روغن موتور از انواع دیگر کمتر است و در محافظت از سلامت موتور اجرای خوبی را به نمایش نمی گذارد. قیمت آن به علت فراوریش بر پایه نفت خام کم است. هیدروکربن ها، پلی اینترنال الفین و پلی آلفا الفین ها در ساخت این نوع روغن موتور نقش به سزایی دارد. البته همین امر آن را برای آب بندی موتور صفر مناسب می سازد.

از معایب اصلی آن باید به عملکرد نامناسبش در هوای سرد و مقاومت گرمایی کمش اشاره کرد. این روغن احتیاج به تعویض در فواصل زمانی کوتاه دارد؛ بنابراین ارزان به نظر نمی رسد.

3 ـ 3 روغن موتور نیمه سنتتیک

همان طور که از نام آن تعیین است، ترکیبی از دو نوع اول است. به کیفیت روغن تمام سنتتیک نیست، اما از روغن های مینرال تا 3 برابر بهتر عمل می نماید؛ ضمن اینکه از روغن های تمام سنتتیک ارزان تر است. درجه محافظت آن از موتور قابل قبول است و مانع از آسیب به اجزای آن در برابر ساییدگی و رسوب ها می گردد. درسرما عملکرد ضعیف تری نسبت به تمام سنتتیک ها دارد، اما مقاومت گرمایی خوبی را ارائه می نماید.

گاهی پیشنهاد می گردد برای فراهم کردن برترین شرایط موتور، به جای استفاده از روغن گران قیمت تمام سنتتیک از روغن نیمه سنتتیک بهره ببرید، اما زودتر از موعد مقرر آن را تعویض نمایید.

اگر مقاله راهنمای خرید روغن موتور و موارد مهم در انتخاب برترین روغن موتور برایتان مفید بوده، پیشنهاد می کنیم دیگر مقالات ما در زمینه علت نشت مایعات خودرو و ضد یخ چیست و در چه زمان باید تعویض گردد؟را هم مطالعه کنید.

منبع: دیوار
انتشار: 3 تیر 1401 بروزرسانی: 3 تیر 1401 گردآورنده: tour-france.ir شناسه مطلب: 1604

به "برترین روغن موتور خودرو را چگونه انتخاب کنیم؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "برترین روغن موتور خودرو را چگونه انتخاب کنیم؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید