از کجا بفهمیم خرما سالم است؟
به گزارش تور فرانسه، با توجه به اهمیت زیاد مصرف خرما در ماه مبارک رمضان به خاطر روزه باید حتما از صحت و سلامت خرمایی که خریداری میکنیم برای سفره افطارمان اطمینان حاصل کنیم تا خدایی ناکرده در ماه مبارک رمضان به مشکل برنخوریم.
به گزارش گروه رسانه های دیگر خبرگزاری خبرنگاران،در ماه مبارک رمضان مصرف خرمای خانواده ها افزایش می یابد و گاهی پیش می آید که خرما فاسد خریداری می گردد پس خوب است که با این خواندن این خبر فرق بین خرمای فاسد و سالم را متوجه شوید.
مصرف خرما درماه مبارک رمضان چه اهمیتی دارد؟
کارشناسان تغذیه معتقدند که بهتر است روزه داران از خرما یا کشمش برای آغاز افطار استفاده کنند؛ زیرا این دو سبب کنترل اشتها می شوند و از پُر خوری به هنگام افطار ممانعت می کنند. علاوه بر آن مصرف خرما در ماه مبارک رمضان در تنظیم قند خون بسیار مفید است، لذا توصیه می گردد که در وعده افطار حتی المقدور 5-3 عدد خرما مصرف گردد؛ اما از مصرف بیش از حد خرما نیز مانند سایر شیرینی ها پرهیز گردد.
توصیه این است که در زمان افطار و سحر تا حد امکان به جای مصرف انواع شیرینی ها مثل زولبیا و بامیه که فقط حاوی انرژی و فاقد مواد مغذی (ویتامین ها و مواد معدنی) هستند، از مواد غذایی طبیعی شیرین مثل خرما، کشمش و انواع میوه در حد متعادل استفاده گردد. دقت داشته باشید که افراط در مصرف انواع شیرینی به هنگام افطار چاقی و اضافه وزن را به دنبال خواهد داشت.
مصرف خرما در افطار علاوه بر این که در روایات و احادیث به آن بسیار توصیه شده است، سبب کنترل اشتها شده و از پر خوری در افطار جلوگیری می کند. خرما همچنین موجب تنظیم قند خون و بازیابی توان ذهنی و عضلانی می گردد.
پیامبر اعظم (ص) فرمودند:مَنْ أَفْطَرَ عَلَی تَمْرَةِ حَلَالٍ تُضَاعَفُ ثَوَابُ صَلَاتِهِ أَرْبَعُمِائَةِ مَرَّةٍ؛ هر کس با خرمای حلال افطار کند ثواب نمازش چهارصد برابر می گردد. و امام صادق (ع) فرمودند:أَنَّ النَّبِی (صلّی اللَّه علیه وآله) اِذَا کانَ صَائِماً یفْطِرُ عَلَی الرُّطَبِ فِی زَمَانِهِ؛ رسول خدا (صلّی اللَّه علیه وآله) هرگاه روزه بود با رطب افطار می نمود. و احادیث و روایات زیادی از این دست که به مصرف خرما و کشمش سفارش کرده اند، نشان دهنده اهمیت و فواید مصرف این ماده غذایی در ماه مبارک رمضان است.
خرما؛ بازیابی توان مغزی و عضلانی
نتایج یک تحقیق علمی نشان می دهد:خرما بهترین غذا برای روزه داران در ماه مبارک رمضان است. بر اساس نتایج تحقیقی، در ساعات پایانی روزه، قند خون کاهش پیدا می کند و بر مغز تأثیر می گذارد و سبب می گردد فرد احساس کسالت و ضعف کند و از قدرت تمرکز شخص روزه دار کاسته می گردد.
این میوه می تواند انتخاب خوبی به جای قندهای صنعتی باشد و به دلیل اینکه قند خود را آهسته و به مرور در بدن آزاد و مواد مغذی و فیبر لازم برای بدن را تأمین می کند، می تواند در وعده های سحر و افطار ویژه بانوان شیرده و دختران و پسران روزه اولی در ماه رمضان مصرف گردد.
همچنین کاهش قند بر حرکات جسمی نیز تأثیر می گذارد و معده تقریباً در حالت سکون قرار می گیرد و فعالیت آنزیم های دستگاه گوارشی به علت کمی مایعات در بدن به شدت کم می گردد. با توجه به این موضوع بدن انسان هنگام افطاری به غذایی نیاز دارد که به سرعت هضم گردد و به معده آسیب نرساند و آن را فعال کند و به سرعت مواد مورد نیاز به بدن جذب گردد و به مغز و عضلات برسد تا ذهن و بدن توانایی خود را بازیابند.
همه این ها با مصرف خرما امکان پذیر است و ظرف بیست دقیقه قدرت و توانایی را به شخص روزه دار بازمی گرداند.
خواص و نکات تغذیه ای خرما
* خرما خواص تغذیه ای متعددی دارد که از آن جمله می توان به تقویت ایمنی بدن در برابر بیماری های عفونی و غیر عفونی و جهت افزایش مقاومت بدن اشاره کرد.
* خرما یک نوع میوه است که ویتامین های A ,B ,C ,E را به همراه املاح معدنی شامل فسفر، کلسیم، آهن و منیزیم برای بدن تأمین می کند.
* خرما برای پیشگیری از افزایش فشارخون و کم خونی تاحدی موثر است و با اثرات آنتی اکسیدانی اسید معده را نیز خنثی می کند.
* تنظیم انعقاد خون، بهبود مسائل روده ای، کاهش اضطراب و عصبانیت و ایجاد آرامش در دوران بارداری از دیگر خواص مصرف خرما است.
* خرما به تنهایی یا با مخلوط شیر برای بهبود کیفیت خواب نیز موثر است.
* هر سه عدد خرما یک واحد میوه محسوب می گردد و با توجه به اینکه روزانه باید 4 تا 5 واحد میوه و سبزی مصرف گردد، می توان خرما را به عنوان یک واحد میوه برای افراد سالم در نظر گرفت.
* مصرف خرمای تازه از خرمای خشک بهتر و فواید آن نیز بیشتر است.
* خرما می تواند به عنوان یک میان وعده قابل حمل و ساده مورد استفاده قرار گیرد و توصیه می گردد افراد عادت کنند خرما را به عنوان جایگزینی برای قند با چای مصرف کنند.
* خرما به میزان لازم دارای آهن، اسیدفولیک، پروتئین و چربی است که به دلیل کربوهیدراتی که در خود دارد مصرف سه عدد از آن با 60 کیلوکالری، انرژی لازم برای بدن را تأمین می کند.
* استفاده از میوه ها برای تمامی افراد سالم و حتی بیماران دیابتی محدودیتی ندارد و افراد دیابتی نیز می توانند خرما مصرف کنند اما در میزان استفاده از آن نباید زیاده روی گردد.
روش نگهداری خرما در فریزر
انواع خرما اعم از تر و نیمه خشک را می توان تا یک سال در فریزر نگهداری کرد تا تازه بماند. برای فریز کردن، خرماها را درون کیسه فریز قرار داده، هوای آن را خالی کنید و مقداری فضا برای یخ زدن خرماها آزاد بگذارید. سپس در سردترین نقطه فریزر قرار دهید. هنگام مصرف، 3 ساعت قبل خرما را خارج کنید تا به آهستگی یخش ذوب گردد و یا در ظرف آب گرم بگذارید. در کل به دلیل فراوانی خرما در همه وقت و همه جا، خوردن خرما به صورت تازه بهتر است.
آیا ضروری است خرما را قبل از مصرف به شست یا پوست کند؟
از نظر بهداشتی، شستن خرما مثل هر میوه دیگری قبل از مصرف ضروری است. انواع میکروارگانیسم ها و آلودگی ها در نخلستان ها وجود دارد. با توجه به پدیده گرد و غباری که در چند سال اخیر در مناطق غرب و جنوب غرب کشور مسائل فراوانی را به وجود آورده، شستن خرما قبل از مصرف بیش از پیش ضروری شده است بنابراین توصیه می گردد خرما را قبل از مصرف کاملاً بشویید ولی نیازی به جدا کردن پوست آن نیست.
چرا بعضی خرماها ترش می شوند؟
خرما سرشار از کربوهیدرات (مواد قندی) است و در صورتی که شرایط رشد میکروارگانیسم ها فراهم گردد، خرماهای نرم که دارای رطوبت بیشتری نسبت به انواع خشک شان هستند، به سرعت تخمیر می شوند و طعم و بوی ترشیدگی می گیرند. هوای نسبتاً گرم و مرطوب و حضور اکسیژن برای رشد میکروارگانیسم ها و عمل تخمیر ضروری است و اگر خرما در دمای پایین مثل یخچال و در ظروف در بسته نگهداری گردد، قابلیت نگهداری اش بالاتر می رود.
آیا شکرک زدن خرما نشانه فساد آن است؟
شکرک زدن که همان تشکیل کریستال یا بلورهای قندی است، بیشتر در انواع تر مثل خرمای مضافتی و کبکاب و در خرمای کاملاً رسیده اتفاق می افتد که در اثر نگهداری خرما در شرایط نامناسب است و اگر خرما در یخچال نگهداری گردد، احتمال بروز این پدیده کمتر خواهد بود. به هر حال شکرک زدن فساد تلقی نمی گردد. شکرک فقط با ایجاد تغییراتی در بافت و ظاهر خرما، کیفیت آن را از نظر مصرف کننده پایین می آورد.
نشانه های فساد خرما چیست؟
فساد خرما در اثر حضور انواع باکتری، کپک، مخمر و آفت های انباری ایجاد می گردد. بوی ترشیدگی نشانه شاخصی از تخمیر شدن خرماست. گاهی در انواع خرمایی که به صورت فله عرضه می گردد آنقدر شرایط نگهداری نامناسب است که لکه های کپک زده را می توان به سادگی مشاهده کرد. کرم خوردگی و وجود آفات در خرما هم از نشانه های فساد آن هستند که رفع این مشکل باید در مراحل داشت و برداشت خرما انجام گردد.
چگونه از کرم خوردگی خرما جلوگیری کنیم؟
ممکن است در مراحل مختلف برداشت و یا هنگام نگهداری خرما به لارو بعضی از حشرات آلوده گردد. برای پیشگیری از این آلودگی می توان آن را با مواد ضدعفونی کننده ای مانند متیل برومید یا کربن دی اکسید ضدعفونی و در بسته های ضد حشره نگهداری و انبار کرد.
چگونه خرمای با کیفیت را تشخیص دهیم؟
افراد باید در خرید خرما به آرم غذا و دارو روی بسته بندی آن توجه کنند چراکه این نماد نشان از تولید در کارخانه معتبر و تحت کنترل بودن آن، دارد.وی با اشاره به اینکه خرما سطح چسبناکی دارد و آلودگی های مختلف را به سمت خود جذب می کند.
خرماها پس از جدا شدن از درخت،با وجود گرد و خاک و عوامل میکروبی، بلافاصله بسته بندی می شوند به همین دلیل توصیه می گردد پس از بازکردن بسته بندی آن را شسته و بعد مصرف کنید. خرما نسبت به دما حساس است و مازاد خرما باید در زنجیره سرد نگه داری گردد.
خرماهایی که مزه تندی دارند و به دلیل کم دوامی در دهان پخش می شوند، خراب یا تاریخ مصرف گذشته هستند.این خرماها فاسد و غیرقابل مصرف هستند.وی یادآور شد:خرماهایی که در مراکز معتبر عرضه و تاریخ تولید، انقضا، پروانه بهداشتی و آرم غذا و دارو دارند،قابل اعتماد و کنترل هستند.
4127
منبع: خبرگزاری دانشگاه آزاد آنا