چگونه در خانه های کوچک امروزی کتابخانه درست کنیم؟
به گزارش تور فرانسه، دیجیتالی شدن زندگی امروز و تولد حافظه های الکترونیکی و کامپیوتری سبب کوچک شدن آرشیوهای فیلم و موسیقی شده است، اما تکنولوژی کتاب الکترونیکی نتوانسته از محبوبیت کتاب های منتشرشده در چاپخانه ها کم کند و همچنان خرید کتاب کاغذی جذابیت دلچسبی دارد. با وجود دردسرهای اشغال فضا، زیبایی و جذابیت یک مجموعه کتاب کاغذی را نمی توان با یک تبلت و فایل دیجیتالی جایگزین کرد. کتاب ها تفریح هایی دلپذیر و قابل دسترسی هستند و در عین حال می توانند لحظه های مهم و با ارزشی را در زندگی خلق نمایند.
یکی از مشکلاتی که بسیاری از کتاب دوست ها با آن روبه رو هستند، جمع آوری آرشیو کتاب ها و گنجاندن آن ها در فضای خانه های امروزی است. بدون شک مجموعه فوق العاده ای از کتاب ها که در طی سال ها جمع آوری شده است، نباید به علت کمبود فضا در انباری خانه خاک بخورد. امروزه خانه ها به صورت مینیمال، طراحی و ساخته می شوند و روزانه به تعداد این خانه های نقلی افزوده می گردد. بنابراین نگهداری از انبوه کتاب ها در چنین خانه های کوچکی کمی مشکل خواهد بود. اما همه ما در طول سال ها مطالعه، دوست داریم که حداقل یک کتابخانه کوچک در خانه خود برای نگهداری از کتاب های با ارزش و محبوبمان داشته باشیم. در این مطلب از خبرنگاران مگ به شما خواهیم گفت که چگونه در خانه کوچک خود کتابخانه ای ارزشمند و مجذوب نماینده داشته باشید.
1. فضاهای مرده را زنده کنید
اولین کاری که در زمان ساخت کتابخانه در خانه باید انجام دهید، پیدا کردن نقاطی است که بیش از سایر نقاط بی استفاده مانده است. این نقاط می تواند شامل فضاهای سه کنج، دیوارهای پشت مبل و دیگر دیوارهایی بدون استفاده باشند. تصور کنید که چقدر دیوارهای سفید و خالی خانه با اضافه کردن رنگ و ایده های خلاقانه به کار برده در ساخت کتابخانه زیبا می گردد.
2. حساب کنید که چه تعداد کتاب دارید
ارزیابی کنید که در حال حاضر چه تعداد کتاب دارید و چه اندازه فضا برای نگهداری از آن ها در خانه احتیاج است. با این ارزیابی کار شما در وسط پروژه ساخت کتابخانه، به علت نبود فضای کافی، نیمه کاره نخواهد ماند. بعلاوه ایده خوبی است که به فضای مورد احتیاج برای خریدهای خود در آینده هم فکر کنید. بنابراین آینده نگری کنید و حتما قفسه ای برای نگهداری از کتاب های تازه در نظر بگیرید.
3. اگر یک اتاق مخصوص دارید
اگر انقدر خوش شانس هستید که در خانه یک اتاق به طور کامل در اختیارتان باشد، می توانید آن را به فضایی برای مطالعه و کار تبدیل کنید. عواملی مانند سر و صداهای خارجی و مزاحم، نور و گرمایش را در نظر بگیرید و تا حد ممکن فضایی راحت برای خودتان ایجاد کنید. در این حالت کتاب ها باید فضایی عمودی را اشغال نمایند و از کف تا سقف را به نگهداری کتاب ها اختصاص دهید. اگر متراژ اتاق به شما اجازه می دهد، بهتر است که بعضی جایگاه های نرم و راحت و در عین حال ارگونومیک به فضای اتاق اضافه کنید تا فضایی دنج برای مطالعه خلق کنید. حتما در زمان اضافه کردن هر نوع مبلمانی، طرحی با اندازه گیری دقیق تهیه کنید تا مطمئن شوید همه چیز دقیقا مناسب است.
4. راهروهایی که می توانند به کتابخانه تبدیل شوند
آیا راهرویی در خانه خود دارید که علاوه بر اتصال بین اتاق ها هیچ کاربردی دیگری نداشته باشد؟ پوشاندن دیوارهای راهروها با قفسه های کتاب ایده مجذوب نمایندهی است و می تواند یک راه چاره زیبا برای نگهداری کتاب باشد. فقط باید دقت کنید که عرض به جای مانده از راهرو به حدی باشد که بتوانید به راحتی از آن عبور کنید. با خیالی آسوده قفسه های کتاب را در امتداد دیوارهای راهرو نصب کنید. این فضا برای چیدمان سایر وسایل خانه چندان کاربردی ندارد. بعلاوه اگر در خانه شما پله نصب شده است، می توانید قفسه هایی برای چیدمان کتاب روی دیوارهای بالای راه پله ها هم بسازید.
5. ایجاد کتابخانه در اتاق نشیمن
فضای پشت کاناپه و مبل در اتاق نشیمن یکی از قسمت های مجذوب نماینده در خانه است که قابلیت به کتابخانه تبدیل شدن را دارد. در بیشتر اتاق های نشیمن می توان قفسه ای از کتاب ها را در پشت کاناپه به راحتی گنجاند. در حالی که ما عادت نموده ایم مبلمان را به دیوار نزدیک کنیم!
بنابراین در اتاق نشیمن می توانید برای قرار دادن وسایلی به غیر از تلویزیون هم فضای کافی پیدا کنید. بعلاوه با انتخاب جایگاه های راحت و با وجود انتشار نور مناسب، این اتاق می تواند به مکانی دلچسب برای نگهداری و مطالعه کتاب تبدیل گردد. چیدن کتاب کنار دیوار، فضای زیادی را اشغال نمی نماید و در عین حال به اتاق نشیمن مجذوب نمایندهیت بیشتری می بخشد. علاوه بر این جایگاه های راحتی برای زمان مطالعه، به راحتی در دسترس خواهند بود. بنابراین به سراغ اتاق نشمین بروید، از کف تا سقف کتاب بچیینید و ظاهر زیباتری به دیوارهای خانه ببخشید. اگر رنگ آمیزی قاب های قفسه های کتابخانه به همان رنگ مبلمان باشد، باعث هماهنگی بیشتر کتابخانه شما با باقی دکوراسیون خواهد شد.
6. ایجاد کتابخانه ای دنج در کنار شومینه
اگر در اتاق نشیمن خود شومینه دارید، ایده خوبی است که به فکر نصب قفسه های کتاب در دو طرف آن باشید تا یک گوشه دنج در خانه برای زمان های مطالعه خلق کنید. یک جایگاه راحت در نزدیکی شومینه قرار دهید تا در روزهای سرد سال کنار آتش بنشینید، از محیط لذت ببرید و در آرامش کتاب بخوانید. به نظرتان کسی می تواند مطالعه در این گوشه دنج را دوست نداشته باشد؟
7. ایجاد قفسه های کتابخانه در اطراف تلویزیون
اگر در اتاق نشیمن خود دیواری مختص به تلویزیون دارید، می توانید این دیوار را به مکان مناسبی برای ایجاد کتابخانه تبدیل کنید. ایجاد قفسه های کتاب در اطراف دستگاه تلویزیون سبب می گردد که از باقی دیوار بلااستفاده در اطراف این دستگاه استفاده بهینه کنید. بنابراین دیوار کانونی خانه شما دیگر تنها شامل تلویزیون نخواهد بود.
8. قفسه های کتاب در آشپزخانه
بیشتر قفسه ها در آشپزخانه به قرار دادن گلدان، ماهی تابه، بشقاب، مواد غذایی کنسروی و… اختصاص داده می گردد. اما اگر دیوار یا فضایی سه کنج دارید، می توانید به آن قفسه هایی برای نگهداری کتاب اضافه کنید. با این روش به کتاب های دستور غذا هم دسترسی آسانی خواهید داشت.
9. نصب قفسه های کتاب در دو طرف تخت خواب
یکی دیگر از ایده های خلق کتابخانه های کوچک خانگی، اضافه کردن قفسه های کتاب در اطراف تخت در اتاق خواب است. نصب لامپ در گوشه های بالای تخت با اهرم گردان، نور کافی را در زمان مطالعه برای شما تأمین می نماید و می توانید زمانی که روی تخت دراز کشیده اید، با یاری این نور این چراغ ها کتابتان را از داخل قفسه پیدا و مطالعه را آغاز کنید.
10. آخرین ایده؛ آیا کمد دیواری خالی دارید؟
اگر دنبال ایده ای جسورانه تر هستید، کمد دیواری خانه را به شما پیشنهاد می دهیم. اگر انقدر خوش شانس هستید که تعداد قابل توجهی کمد دیواری در خانه کوچک خود دارید، می توانید دیوارهای یکی از کمدهایی را که فضای خالی دارد، به کتابخانه تبدیل کنید و با اضافه کردن یک بالشت بزرگ در کف آن، یک اتاق مطالعه دنج برای خودتان خلق کنید.
نکات ساخت کتابخانه کوچک خانگی
- تعداد فضاهایی که قابلیت کتابخانه شدن دارند را در خانه خود تعیین و درباره نصب قفسه در این نقاط با دیگر اعضای خانواده مشورت کنید تا ایده های بهتری نصیبتان گردد.
- به شرایط محیطی بخش های انتخابی در خانه برای نصب کتابخانه دقت کنید تا مطمئن شوید که مناسب قرار دادن کتاب هستند. مناطقی مانند زیر زمین که رطوبت دارند، می توانند به بافت ورقه های کاغذ در کتاب ها آسیب بزنند. بعلاوه رطوبت سبب تجمع حشرات و رشد کپک روی جلد چرم یا مقوایی کتاب می گردد.
- نورپردازی در کتابخانه بسیار مهم است. به خصوص در فضاهایی که قفسه های کتاب در آن بخش ها قرار می گیرد. در این مواقع نور مصنوعی بیشتر از نور طبیعی توصیه می گردد. زیرا گفته می گردد که نور طبیعی به کتاب ها آسیب می زند. اگر می خواهید در فضای مطالعه خود از میز و جایگاه بهره ببرید، چراغ های رومیزی یا چراغ های دیواری کم نور برترین گزینه برای آن ها هستند.
- مطمئن شوید که قفسه بندی شما محکم و با کیفیت است. مهم ترین چیزی که باید به آن دقت کنید این است قفسه ها از وسط بر اثر قرار دادن کتاب های سنگین شکم ندهند.
- قفسه ها باید با یاری میخ و تکیه دادن به دیوار، لنگر و تکیه گاه های محکم و مناسب داشته باشند. بنابراین قفسه ها را با یاری میخ و بست مناسب به دیوار وصل کنید.
- مطمئن شوید که قفسه های شما به اندازه ای است که برای قرار دادن همه کتاب هایتان کافی است. به خاطر داشته باشید که شما به قفسه ای با محفظه بزرگ برای دایره المعارف ها و کتاب های هنری احتیاج دارید. رمان ها و کتاب های با جلد کاغذی یا همان شومیز را می توانید در قفسه های کوچک تری قرار دهید.
- اندازه گیری های فضا و اندازه کتاب ها را مجدد آنالیز کنید و در انجام این کار هرگز کوتاهی نکنید. زیرا توجه به این موضوع، برای داشتن کتابخانه ای مناسب و با کیفیت، بسیار لازم است.
- برای کتاب هایی که در آینده می خرید و می تواند چیدمان قفسه های کتابخانه شما را به دو ردیف تبدیل کند، برنامه ریزی کنید و فقط به فکر ساخت فضایی برای گنجاندن کتاب های اکنون نباشید.
- از مقاومت کف پوش مطمئن شوید. یادتان باشد که مجموعه قابل توجهی از کتاب ها می تواند به اندازه یک فیل وزن داشتته باشد! بنابراین مطمئن شوید که کف پوش های با کیفیتی دارید که می توانند وزن کتابخانه شما را تحمل نمایند.
- فضاهای اطراف پنجره، در و کمد پتانسیل خوبی برای نصب قفسه دارند و می توانید از کف تا سقف این دیوارهای هدر رفته را با کتاب پر کنید.
- به قسمت پایین قفسه ها در کتابخانه، در یا کشو اضافه کنید. به این ترتیب شما می توانید مکانی دور از دید داشته باشید تا هر وسیله ای را که دوست ندارید در نمای کتابخانه دیده گردد، در این قسمت ها قرار دهید.
- کتابخانه خانگی خود را در مکانی که دسترسی به آن سخت است، ایجاد نکنید! هرچند که فضاهای بلااستفاده می توانند برای ایجاد کتابخانه ایدئال باشند، اما در عین حال باید دسترسی به آن هم آسان باشند. این مکان باید برای افراد سالمند در خانواده و بعلاوه بچه ها قابل دسترسی باشد. البته در صورتی که بچه ها تحت نظارت خودتان، اجازه دسترسی به کتاب ها را داشته باشند!
با تزئینات ساده کتابخانه خود را مجذوب نماینده کنید
نباید فراموش کنید که این کتابخانه شخصی شما است و یک کتابخانه عمومی نیست. بنابراین در شخصی سازی آن طبق سلیقه خود شک نکنید. اما یادتان باشد که در استفاده از تزئینات زیاده روی نکنید و هر وسیله تزئینی را نباید داخل قفسه های کتابخانه قرار دهید. زیرا اکسسوری های تزئینی در زمان مطالعه در فضاهای کوچک، می تواند باعث حوا س پرتی شوند.
به چه ترتیبی کتاب ها را در قفسه های کتابخانه بچینیم؟
روش های مختلفی برای مرتب سازی و چیدمان کتاب ها در قفسه های کتابخانه شما وجود دارد. بنابراین با توجه به هدفی که دارید، انتخاب برترین روش چه از نظر زیبایی و از چه نظر کاربرد یا تلفیق هر دو، کاملا به شما بستگی دارد. در هر صورت باید سعی کنید که بین زیبایی ظاهری و کاربرد چیدمان در آسان پیدا شدن کتاب ها، تعادل برقرار کنید. در ادامه بعضی از روش های تنظیم کتاب ها در کتابخانه را به شما معرفی خواهیم کرد.
- تنظیم به ترتیب حروف الفبا - اگر توانایی یادآوری اسم کتاب ها را دارید، این برترین روش است. ترتیب کتاب ها بر اساس حروف الفبای عناوین آن ها یا نام نویسنده، فرایند پیدا کردن کتاب را تا زمانی که بدانید دقیقا در پی چه چیزی هستید، سریع و آسان می نماید.
- مرتب سازی بر اساس موضوع و ژانر شاید این روش محبوب تر از باقی روش ها باشد. مرتب سازی طبق موضوع و ژانر، روشی هوشمند برای مرتب کردن کتاب ها است و حتی برای افرادی که برای اولین بار از کتابخانه شما استفاده می نمایند هم کاربرد دارد.
- مرتب سازی بر اساس اندازه - اگر می خواهید از این روش بهره ببرید، توصیه می کنیم که کتاب های سنگین و ضخیم را در قفسه های پایین یا وسط قرار دهید تا دسترسی به آن ها راحت تر گردد.
- چیدمان کتاب به روش متفرقه - این روش یکی از ترفندهای تازه در تنظیم و چیدمان کتاب ها در کتابخانه است. در این روش شیرازه کتاب رو به داخل قفسه ها است و در نمای بیرونی فقط حجم کاغذها دیده می گردد. هواداران این روش ادعا می نمایند که از حس رمز و رازی که در کتاب ها ایجاد می نمایند، لذت می برند. اما این روش، یک چیدمان بسیار آشفته است و برای یافت کتاب دلخواه خود کاربردی ندارد. بنابراین ما این نوع چیدمان را به شما توصیه نمی کنیم.
در آخر
از گوشه وکنار خانه غافل نشوید و با دقت فضاهای خالی را به منظور ایجاد کتابخانه آنالیز کنید. کتابخانه کوچک خود را با برترین و محبوب ترین کتاب های خود پر کنید و حواستان به تمیزی قفسه های آن باشد. کثیفی کتابخانه سبب جمع شدن حشرات و در نتیجه آسیب به صفحات کتاب می گردد.
فضایی دنج و تمیز در گوشه ای از خانه با نوری مناسب برای خلوت با کتاب ها بسازید تا بتوانید لحظه هایی زیباتری را در زندگی تجربه کنید.
منابع: endeavourhomes, fromhousetohome, infovoresecrets
منبع: دیجیکالا مگ