آیا شکلات به افزایش قدرت مغزتان یاری می نماید؟
به گزارش تور فرانسه، شکلات و کاکائو علاوه بر آرامش بخشی، بر توانایی های مغزی نیز تأثیرگذار هستند.
دانشمندان ایتالیایی کشف نموده اند که مصرف روزانه مقداری کاکائو به عنوان مکمل غذایی برای مقابله با انواع مختلف کاهش شناختی (cognitive decline) مفید است. آن ها پی بردند که مصرف منظم کاکائو به بهبود کارکرد حافظه و پردازش اطلاعات بصری یاری می نماید و مصرف آن به ویژه برای افراد خاص مفید است. در ادامه با خبرنگاران همراه باشید.
کاکائو، دانه ای خشک و تخمیر شده از درخت کاکائو است که سابقاً برای فراوری شکلات های خوشمزه استفاده شده است و به علت همین ویژگی ها است که کاکائو بسیار مورد مطالعه و تحقیق قرارگرفته است. برای سال ها، کشف شده بود که استفاده از کاکائو سبب می گردد تا مجموعه ای از واکنش های شیمیایی اتفاق بیافتد که خاصیت درمانی دارد. به عنوان مثال کشف شده است که پلی فنل موجود در دارک چاکلت موجب افزایش آرامش و خرسندی افراد می گردد و فلاونول ها نیز مانع از کاهش حافظه به علت افزایش سن می گردد؛ اما پیش از آنکه به مصرف زیاد شکلات روی آورید به این نکته باید توجه کرد که شکلات دارای ماده ای به نام تئوبرومین هم هست که یک ماده شیمیایی سمی محسوب می گردد. اگرچه برای مسموم کردن خودتان باید 85 شمش شکلاتی کامل را بخورید.
باوجود ادعاهای زیادی که در خصوص فواید سلامتی کاکائو می گردد، این ادعاها تنها در تعداد محدودی آزمایش ها و به صورت تصادفی پدیدار شده اند و مطالب بیان شده درواقع ترکیبی از نتایج این آزمایش ها است. در آزمایش صورت گرفته به وسیله دانشمندان ایتالیایی، گروه به مطالعه در خصوص مطالب بیان شده در فواید شکلات و تأثیرات حاد و مزمن فلاونول های کاکائو بر فعالیت های مغز به ویژه در مصارف طولانی مدت، پرداختند. در این آزمایش، گروه ها در سه دوره زمانی کوتاه مدت، میان مدت و طولانی مدت و در سه دوره مصرفی کم، میانه و زیاد مورد آنالیز قرار گرفتند.
دانشمندان دریافتند که شواهد کافی مبنی بر تأثیر فواید کاکائو بر سلامت اشخاص همان طور که ادعاشده بود، وجود دارد به ویژه آنکه ترکیبات فلاونول نیز در آن وجود دارد. آن ها بعد از مصرف فلاونول های کاکائو متوجه پیشرفت عملکرد حافظه و بعلاوه ارتقای پردازش اطلاعات بصری در اشخاص شدند. البته مزیت های بیان شده در گروه های مختلف آزمایش شده، متفاوت بود.
برای افراد سالخورده به ویژه در افرادی که از اختلالات شناختی خفیف رنج می برند یا به تدریج در حال از دست دادن حافظه خود هستند، معین شد که مصرف بلندمدت فلاونول های کاکائو موجب افزایش حواس، پردازش ذهنی، کارکرد حافظه و روان شدن کلام آن ها می گردد. محققان دانشگاه ال-آکوایلا در ایتالیا، می گویند:
این نتایج به پتانسیل های فلاونول های کاکائو در حفاظت از قدرت شناختی افراد آسیب پذیر با بهبود عملکرد شناختی آن ها در طول زمان، اشاره می نماید.
برای افراد سالم که بیماری از دست دادن حافظه ندارند، کاکائو می تواند عملکرد شناختی افراد را بهبود ببخشد و نقشی حفاظتی را بر عملکرد شناختی آن ها ایفا نماید. محققان این را نیز اضافه می نمایند که در افراد سالم برای آغاز تأثیرات قابل توجه مصرف کاکائو احتیاج به کوشش بیشتری است. در بانوان نیز ، مصرف کاکائو بعد از بی خوابی شبانه سبب مقابله با اختلالات شناختی ناشی از بی خوابی می گردد. این نتایج برای اشخاصی که از بی خوابی مزمن رنج می برند و یا در شیف های مختلف مشغول به کار هستند، نویدبخش است. اما کاکائو چگونه به قدرت مغز یاری می نماید؟ محققان کاملاً در این مورد مطمئن نیستند اما ایده هایی در پاسخ به این سؤال دارند.
اگر که ما به مکانیسم های اساسی نگاهی داشته باشیم، درمی یابیم که فلاونول های کاکائو تأثیرات مثبتی بر سلامت قلبی عروقی دارند و می توانند حجم خون موجود در مغز را افزایش دهند… . این سازوکار با افزایش سن افراد تحت تأثیر قرار می گیرد و درنتیجه منجر به کاهش حافظه در انسان ها می گردد.
بنابراین، آیا ما باید شکلات زیادی مصرف کنیم؟ شاید، اما این عمل یک هشدار واضح نیز به همراه دارد. محققان می گویند:
مصرف منظم کاکائو و شکلات درواقع می تواند تأثیرات مثبتی بر عملکرد شناختی در طول زمان داشته باشد. بااین حال پتانسیل تأثیرات جانبی خوردن کاکائو و شکلات وجود دارد. این تأثیرات عموماً با میزان کالری شکلات در ارتباط هستند؛ بعلاوه این تأثیرات به علت تعدادی از ترکیبات شیمیایی ذاتی گیاه کاکائو ازجمله کافئین و تئوبرومین و گستره وسیعی از مواد اضافه شده به وسیله ما مانند شکر یا شیر، رخ می دهد.
علی رغم احتمال افزایش چندین کیلوگرمی وزن در اثر مصرف کاکائو و شکلات، دانشمندان خوش حال هستند تا به توصیه های خود گوش فرا دهند و این آزمایش ها را روی خود نیز انجام دهند:
دارک چاکلت منبع غنی فلاونول ها است؛ بنابراین ما همیشه و هرروز میزانی دارک چاکلت می خوریم.
منبع: الی گشت