ماجرای جوجه کُشی و مافیا

به گزارش تور فرانسه، ماجرای جوجه کُشی که در روز های گذشته مورد توجه افکارعمومی و رسانه ها قرار گرفته بود بحثی قدیمی درباره نقش مافیا در بازار نهاده های دامی را دوباره مطرح نموده است. رسانه ها و بعضی فعالان سیاسی اصولگرا در دو روز اخیر به این مسئله پرداخته اند و می گویند مافیای نهاده های دامی در جوجه کُشی ها اتفاق افتاده نقش داشته است.

ماجرای جوجه کُشی و مافیا

به گزارش خبرنگاران، انتشار تصاویر تلخ و تکاندهنده از کشتار جوجه های یک روزه سوال های فراوانی در اذهان ایجاد نموده است. شواهد نشان می دهد این اقدام با مجوز صنفی انجام شده و وزارت کشاورزی هم اعلام کرده که جوجه کشی اقدامی معمول در صنعت مرغداری است و مرغداران برای کنترل بازار و یا به دلیل به صرفه نبودن و حتی برای حفظ بهداشت و سلامت مرغداری جوجه های یک روزه را تلف می نمایند. این اقدامی معمول در مرغدارای های دنیا است. هر آنچه از جوجه های یک روزه که فروش نرود، معدوم می شوند.

اما تصاویر آنقدر تلخ بود که کسی این استدلال ها را نپذیرفت. عده ای می گفتند چرا این جوجه ها را به مردم و قشر آسیب پذیر واگذار نکرده اند تا خود آن ها را پرورش دهند. پاسخ این بود که اینکار تبعات زیست محیطی و بهداشتی دارد و حتی ممکن است دام و طیور مردم را آلوده کند.

کار به جایی رسید که حسن روحانی رییس جمهور نیز واکنش نشان داد و این اقدام را عملی غیرقانونی و غیراخلاقی توصیف کرد. رییس جمهور همچنین از وزیر اطلاعات درخواست کرد که ماجرا را پیگیری کند.

ابراهیم رئیسی، رئیس قوه قضائیه نیز این اقدام را غیرقانونی، غیرشرعی و غیراخلاقی دانست و گفت که بدتر از آن توجیحاتی بود که از سوی مسئولان در این باره مطرح شده است.

تا به امروز سه دلیل عمده برای این اتفاق ذکر شده است که عبارتند از:

کمبود نهاده های دامی: این دلیل بیش از موارد دیگر رسانه ای شده است. ذرت و سویا دو نهاده ای اصلی برای دام طیور است. در 12 اسفند ماه سال گذشته مجوز صادرات خوراک دام و طیور به ویژه ذرت به شرط پرداخت عوارض صادرات به فراوری نمایندگان داده شد. گفته می گردد این مجوز باعث شده که خوراک مرغ در بازار کمیاب و گران گردد. همین عامل از سوی بعضی مرغداران به عنوان دلیلی امحای هزاران جوجه یکروزه عنوان شده است. کمبود خوراک شرایط را برای رسیدگی به این جوجه ها سخت می کرد و مرغداران خطر نکرده و آن ها را از بین برده اند.

کاهش تقاضا: شیوع بیماری کرونا میزان تقاضا برای گوشت مرغ را نیز به شدت کاهش داده است. این موضوع موجب شده که فروش مرغداری ها کاهش یابد و امکان صادرات مرغ هم با شرایط کرونا کمتر از گذشته است. در این شرایط بازار با مازاد عرضه روبرو شد؛ مرغداران، مرغ گوشتی فراوری شده را به قیمت 3 هزار تومان زیر قیمت تنظیم بازار مصوب وزارت جهادکشاورزی فروختند و منتظر واکنش بازار ماندند. از طرفی فراورینمایندگان جوجه یک روزه نیز پس از بحران تقاضا و ارزانی گوشت مرغ با مازاد عرضه روبه رو شدند. مازاد عرضه برای کسی که جوجه یک روزه فراوری می نماید؛ یک زیان عظیم است. براساس گزارش ها مرغداران در زمان شیوع بیماری کرونا ماهانه هزارو 300 میلیارد تومان متضرر می شوند که رقم چشمگیری است.

ناهماهنگی: اما دلیل دیگر ناهماهنگی اعلام شده است. ماجرا از این قرار است با کاهش تقاضا تصمیم گرفته شد که فراوری جوجه یکروزه نیز کاهش یابد. مصوبه ای نیز برای کاهش 15 میلیونی فراوری جوجه ها و امحای تخم مرغ ها پیش از جوجه شدن ارائه شد، اما ظاهرا این مصوبه دیر ابلاغ گشت، در نتیجه برای تنظیم بازار تصمیم به امحای جوجه ها گرفته شد. در همین رابطه مرتضی رضایی معاون وزر کشاورزی گفت: قرار نبود جوجه های یک روزه معدوم شوند، قرار بود، فراوری تخم مرغ نطفه دار محدود گردد.

شیوع بیماری کرونا صنعت مرغداری را با بحران عظیمی روبه رو کرده و مرغداران زیادی در آستانه ورشکستگی اند

نقش مافیا

یکی از مسائلی که پس از سروصدا ها پیرامون کشتار جوجه ها مورد توجه قرار گرفته، کمبود نهاده های دامی در کشور است. از یک طرف گفته می گردد مجوز صادرات این نهاده ها داده شده و به همین دلیل گرانی و کمبود در این زمینه به وجود آمده. از طرف دیگر گفته می گردد که ارز مورد احتیاج برای واردات نهاده های دامی تخصیص داده نشده است. این روایت بانک مرکزی را متهم می نماید که در این باره کم کاری کرده است. از این منظر روایت سومی نیز وجود دارد و آن هم این است که مافیای نهاده های دامی در ماجرا دست دارد و خوراک لازم را در اختیار مرغداران قرار نداده است.

این روایت سوم مورد توجه و تمرکز رسانه های و فعالان سیاسی اصولگراست.

ماجرای مافیای نهاده های دامی موضوعی قدیمی است که هرچند وقت یکبار مطرح می گردد. گفته می گردد شخصی به نام مدلل انحصار واردات نهاده های دام و طیور به ویژه ذرت و سویا را دارد.

دو سال پیش جواد کریمی قدوسی نماینده مردم مشهد و عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با سؤالی درباره شرایط انحصار در بازار خوراک طیور محمود حجتی وزیر وقت جهاد کشاورزی را به مجلس کشاند و با وجود توضیحات حجتی در این خصوص، نمایندگان مجلس قانع نشده و به او کارت زرد نشان دادند.

متن سوال کریمی قدوسی از حجتی این بود: ایجاد انحصار در بازار دان و مرغ توسط آقای مدلل با زیر پا گذاشتن قانون انحصار چیست؟

احمد توکلی هم در نامه های مختلفی از نقش مدلل در واردات خوراک دام و طیور سخن گفته و اعتراض کرده است. با این وجود به نظر نمی رسد که موقعیت وارد نماینده اصلی نهاده های دامی به کشور تضعیف شده باشد.

گفته می گردد مدلل بدهی زیادی به سیستم بانکی کشور نیز دارد. گزارش هایی که هر چند تائید نشده است، اما حالا مورد توجه بعضی منتخبان مجلس یازدهم هم قرارگرفته است.

سید نظام الدین موسوی از منتخبان تهران در توئیتی در این باره نوشته است: مطابق بعضی گزارش ها واردات نهاده های دامی در انحصار یک حلقه خاص است و این حلقه اولا بازار را به دلخواه خود کنترل کرده، ثانیا به شیوه های مختلف در فرایند خودکفایی در این عرصه کارشکنی می نمایند. دعا کنید و مطالبه و حمایت، تا بتوانی بر عمر این انحصارات مافیا پرور نقطه انتها بگذاریم.

به نظر می رسد باید منتظر باشیبم که به زودی باز هم ماجرای انحصار در واردات نهاده های دامی در مجلس و رسانه ها پیگیری گردد. حتی ممکن است که دستور امروز حسن روحانی به وزیر اطلاعات هم از همین زاویه بوده باشد.

منبع: فرارو
انتشار: 6 تیر 1399 بروزرسانی: 6 مهر 1399 گردآورنده: tour-france.ir شناسه مطلب: 479

به "ماجرای جوجه کُشی و مافیا" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "ماجرای جوجه کُشی و مافیا"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید