ماهی خام نخورید!
به گزارش تور فرانسه، تهران (پانا) -سازمان خواربار و کشاورزی سازمان ملل متحد نسبت به ظهور بیماری تهاجمی جدیدی که از مصرف ماهی خام ناشی می شود، هشدار داد.
به گزارش خبرنگاران، به نقل از مدیکال اکسپرس، کارشناسان دانشگاه استرلینگ در گزارش جدیدی از سازمان خواربار و کشاورزی سازمان ملل متحد (FAO)، نسبت به مصرف مواد غذایی خام در جنوب شرقی آسیا هشدار دادند.
یک بیماری تهاجمی به نام GBS که می تواند باعث مسمومیت خون و مننژیت در افراد شود، در ماهیان آب شیرین که به طور گسترده در جنوب شرقی آسیا مصرف می شود، یافت شد و باعث شد FAO برای افزایش آگاهی از تهدید گزارش تعیینات خطر را صادر کند.
در سال 2015، حدود 146 نفر پس از مصرف یک غذای سنتی که با ماهی خام تهیه می شود، در سنگاپور بیمار شده و در نهایت مجبور به قطع اندام چند نفر شد. آن ها مسمومیت خونی مرتبط با باکتری به نام استرپتوکوکوس آگالاکتیه، استرپتوکوک گروه B (GBS) ایجاد کرده بودند. سویه خاص مسئول شیوع یک توالی منحصر به فرد از نوع 283 (ST283) بود.
بیماری GBS ناشی از ST283 در چین، هنگ کنگ، لائوس، تایلند و ویتنام هم تایید شده است.
دکتر تیم بارخام دانشیار بیمارستان Tan Tock Seng سنگاپور ابتدا خطر سلامتی انسان را شناسایی کرد. دکتر برخام گفت: بسیاری از میکروب شناسان تعجب کردند، زیرا بیماری تهاجمی GBS در افراد قبلا به نام یک بیماری ناشی از مصرف غذا شناخته نمی شد. نکته شگفت آور دیگر این بود که این ماده غذایی GBS ST283 بر بزرگسالان سالم تاثیر می گذارد. GBS به طور معمول در بزرگسالان سالم بسیار نادر است.
دکتر مکس کرملیش، مدرس ارشد امنیت غذایی و پایداری در انستیتوی آبزی پروری دانشگاه استرلینگ، متخصص بیماری های میکروبی آبزی است. یکی از اعضای بنیانگذار شبکه GBS بود و GBS ST283 را در ماهی تیلاپیا پرورشی در آب شیرین شناسایی کرده است که یک گونه اقتصادی مهم در سراسر منطقه است که برای بازار های بین المللی تولید شده و همچنین به صورت محلی در جنوب شرقی آسیا مصرف می شود.
دکتر کرملیش گفت: GBS یک بیماری شناخته شده در ماهی تیلاپیا آب شیرین است، اما ما فقط شروع به شناسایی سویه های مختلف مرتبط با شیوع بیماری در گونه های ماهی پرورشی می کنیم. این سویه فوق ویروس GBS (ST283) منحصر به فرد است و تا به امروز تنها در ماهی تیلاپیا پرورشی در جنوب شرقی آسیا و برزیل تایید شده است. هدف ما در پرورش آبزیان کاهش شیوع بیماری در ماهی و جلوگیری از انتقال به انسان با همکاری سایر دانشمندان است. به این ترتیب ما نقش تهیه و مصرف ماهی با GBS ST283 انسان را تعیین خواهیم کرد.
دکتر فیونا هریس، دانشیار علوم بهداشتی در دانشگاه استرلینگ، تنها دانشمند اجتماعی با 25 متخصص بود که روی این گزارش کار کرد. او گفت: این گزارش آنچه را که می دانیم گرد هم می آورد و خلاء دانش تحقیق را که باید بیشتر بررسی کنیم، برجسته می کند.
در سراسر جنوب شرقی آسیا دستور العمل های سنتی پخت و پز بر پایه استفاده از ماهی خام یا کمی پخته شده از غذا های محبوب هستند. این شامل ماهی هایی است که در آب آهک درست می شوند و همچنین ماهی های تخمیر یا نگهداری شده که منابع مهم پروتئین برای افراد فقیر منطقه هستند.
ما باید همکاری نزدیکی با جوامع داشته باشیم تا در مورد روش های مختلف تهیه در غذا های محلی بیشتر بدانیم، زیرا در حال حاضر تنها روش موثر شناخته شده گرم کردن یا پخت و پز است. ما در نهایت ممکن است به یک کارزار بهداشت عمومی نیاز داشته باشیم، بنابراین صحبت با مردم در مورد این غذا ها برای آن ها بسیار مهم است. برای حل مسئله هرچه راه حل پیدا کنیم، به یک رویکرد چند رشته ای، با ترکیب علوم اجتماعی و طبیعی نیاز خواهیم داشت.
دکتر مسامی تاکهوچی، مسئول ایمنی مواد غذایی FAO گفت: بسیاری از مردم از خطرات ناشی از مصرف ماهیان خام پرورش یافته در آب شیرین آگاهی ندارند و این یک عمل بسیار معمول در جنوب شرقی آسیاست، اما بیماری هایی که این عمل می تواند ایجاد کند، می تواند جدی باشد، البته نه همیشه، در بعضی موارد می تواند تشخیص و درمان به موقع را سخت کند.
منبع: خبرگزاری پانا