طراحی سایت: محیط زیست بوئین زهرا بار دیگر قربانی یک سایت پسماند صنعتی، تأسیس در سکوت

به گزارش تور فرانسه، خبرنگاران/قزوین در حالی مصوبه کمیته فرعی تسهیل و برطرف موانع فراوری شهرستان تاکستان خبر از تأسیس سایت پسماند صنعتی در اراضی نجم آباد شهرستان بوئین زهرا می دهد که مسئولان بوئین زهرا نسبت به آن بی اطلاع هستند، تأسیس این سایت با توجه به وجود مسائل محیط زیستی در منطقه مذکور آژیر خطری را به صدا درمی آورد.

طراحی سایت: محیط زیست بوئین زهرا بار دیگر قربانی یک سایت پسماند صنعتی، تأسیس در سکوت

جهت دریافت مشاوره خدمات طراحی سایت از بهترین و مجربترین طراحان کشور همراه ما باشید. از طراحی تا توسعه وبسایت های حرفه ای را با بهترین قیمت از نماشو بخواهید.

جلسه کمیته فرعی تسهیل و برطرف موانع فراوری شهرستان تاکستان که در تاریخ 6 دی ماه 1400 به منظور آنالیز مشکل زیست محیطی یک شرکت صنایع غذایی فراورینماینده روغن های خوراکی در فرمانداری تاکستان برگزار گردید، 2 مصوبه مهم داشت، در این جلسه با توجه به اینکه خاک پسماند ناشی از فرایند فراوری شرکت علی رغم اشتعال پذیری آن فاقد شیرابه بوده و در سطح آلایندگی خطرناک دسته بندی نمی شود، مقرر شد اداره کل محیط زیست استان مجوز موقتی بدهد تا با قید فوریت به مقدار 300 تن خاک پسماند صنعتی دپو شده موجود در محوطه شرکت و تا خاتمه سال مجوز انتقال جمعاً هزار تن خاک پسماند صنعتی این شرکت صادر شود.

اگرچه تحمیل بار اضافی به سایت پسماند صنعتی ازنظر محیط زیستی جای آنالیز دارد اما بند دوم این مصوبات گویا خطر بیشتری برای محیط زیست دارد در این مصوبه آمده است به منظور برطرف دغدغه های مدیریت این شرکت صنایع غذایی و سایر صنایع شهرستان موضوع راه اندازی پسماند صنعتی در اراضی نجم آباد به وسیله مبادی ذی ربط پیگیری شود.

این مصوبه که در فرمانداری تاکستان به تصویب رسیده است، خبر از تأسیس سایت پسماند صنعتی در اراضی نجم آباد شهرستان بوئین زهرا می دهد ولی مسئولان بوئین زهرا نسبت به آن بی اطلاع هستند و وجود مسائل محیط زیستی در منطقه مذکور آژیر خطری را به صدا درمی آورد.

سایت پسماند عصر صنعت، ظرفیت ندارد

مهران شنتیائی، مدیرکل حفاظت محیط زیست استان قزوین در این خصوص در گفت وگو با خبرنگاران تصریح می نماید: طبق مصوبه کارگروه شهر تاکستان، پسماندهای کارخانه فراورینماینده روغن خوراکی در پسماند عصر صنعت سبز کاسپین دپو می شود، این سایت اراضی 10 هکتاری سایت محمدآباد است که به عنوان محل دریافت پسماندهای ویژه استان، پذیرش پسماند دارد.

وی ادامه می دهد: با توجه به اینکه پسماند به وسیله سامانه انتقال پیدا می نماید و ظرفیت سایت پسماند عصر صنعت برای امسال تکمیل شده بود و ظرفیت پذیرش نداشت و از آنجایی که این واحد صنعتی نیز یکی از واحدهای حساس استان است و مسئله امنیت غذایی استان به آن وابستگی دارد، بنابراین جلسه ای در تاکستان برگزار گردید که مشکل پسماند این شرکت حل شود و هماهنگ کردیم فقط همین شرکت مشکلش حل شود که تا خاتمه سال فراوریش با وقفه روبه رو نشود.

سایت تازه، مطالعات زیست محیطی دارد

شنتیائی در مورد تأسیس سایت تازه در بوئین زهرا نیز تأکید می نماید: در سطح استان برای جانمایی سایت تازه مطالعات و استعلامات اجرا شده است؛ تمام مطالعات سایت تازه از جمله زلزله خیزی، آبخوان های زیرزمینی و مسائلی که وجود داشته آنالیز شده، استعلامات از منابع طبیعی، جهاد کشاورزی امور آب و سایر ادارات ذی دخل نیز اجرا شده است.

وی خاطرنشان می نماید: گزارش ارزیابی زیست محیطی به این نتیجه رسیده که مشکل زیست محیطی خاصی در این منطقه وجود ندارد و 50 هکتار از اراضی نجم آباد انتخاب شده است، هر قطعه زمینی که به سرمایه گذار واگذار شود نیز احتیاج به گزارش ارزیابی دارد و سرمایه گذار باید پیوست زیست محیطی ارائه دهد.

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان قزوین بیان می نماید: سایت های پسماند صنعتی و واحدهای صنعتی طبق شرایط و ضوابط تأسیس می شود این طور نیست که اجازه دهیم با هر شرایطی تأسیس شوند به خیلی از واحدهای صنعتی اجازه استقرار نمی دهیم، کار علمی اجرا شده است اما زباله به هر شهرستانی ورود پیدا کند حتی اگر مطالعات اجرا شده باشد باز هم از طرف فرماندار شهرستان مقاومت صورت می گیرد.

وی ادامه می دهد: سایت پسماند صنعتی احتیاج استان است، برای این سایت نیز فواصل را در نظر گرفتیم و جانمایی اجرا شده است، طبق مطالعات زیست محیطی استان در نجم آباد برترین فضا انتخاب شده است، سرمایه گذار نیز قبل از شروع به کار براساس ضوابط و قوانین پیوست زیست محیطی و مواردی را مانند زیرسازی و ایزوله کردن را باید ارائه دهد.

فرایند پیش گرفته در محیط زیست مطابق ضوابط نیست

هرمز محمودی راد، رئیس سابق اداره محیط زیست قزوین که سابقه مدیرکلی محیط زیست در 8 استان را دارد در این خصوص به خبرنگاران می گوید: در صورت کلی سایت پسماند صنعتی باید جایی مستقر شود که دارای ارزیابی محیط زیستی باشد و ابعاد مختلف شامل تأسیسات اطراف، کشاورزی، دامداری و منابع زیستی سنجیده شود و اگر مسئله ای وجود نداشت، مجوز تأسیس داده شود.

وی ادامه می دهد: در مورد اراضی نجم آباد بعد از بازرسی نهایی می توانم نظر قطعی را بگویم اما آنچه مشهود است تالاب الله آباد در نزدیکی آن واقع شده است، تالاب الله آباد زیستگاه پرندگان و محل حوضه آبخوان پایین دست است، تمام بارش های برف و باران ارتفاعات و دشت به آنجا راهنمایی می شود و تالاب ارزشمندی است.

این فعال زیست محیطی خاطرنشان می نماید: باید آنالیز کنیم که فاصله تالاب الله آباد با سایت پسماند چقدر است و چه اثرات سویی بر محیط اطراف دارد، قطعاً ارزیابی محیط زیستی این طرح باید تهیه شده و مورد تأیید قرار گرفته باشد.

وی تأکید می نماید: اینکه محیط زیست، فضای معینی را تعیین و بگوید اینجا سایت پسماند تأسیس شود رویه درستی نیست، محیط زیست باید همزمان چند فضا را تعیین و ارزیابی های محیط زیستی را انجام دهد در نهایت از بین گزینه ها برترین گزینه انتخاب شود، اینکه فضایی برای سایت پسماند تعیین و سپس ارزیابی محیط زیستی انجام شود مورد تأیید نیست.

چرا بدون ارزیابی کامل محیط زیستی در پی سرمایه گذار هستند؟

محمودی بیان می نماید: برای ساخت فولاد یا پالایشگاه نیز همین طور است چند فضا تعیین می شود که فاصله آن ها تا تأسیسات، فضای کشاورزی و دامداری، منطقه ها حفاظت شده، آب های زیرزمینی و مسائل مختلف مورد آنالیز قرار می گیرد و برترین گزینه انتخاب می شود، این در حالی است که محیط زیست قزوین فضایی را انتخاب نموده و در پی سرمایه گذار است.

وی خاطرنشان می نماید: اینجا یک سؤال ایجاد می شود اگر سرمایه گذار بیاید و شروع به کار کند اما پیوست زیست محیطی مورد موافقت قرار نگیرد چه کسی هزینه ضرر ایجادشده را تقبل می نماید؟ اگر سازمان محیط زیست امکان پرداخت هزینه مطالعات زیست محیطی طرح را نداشت، می توانست آن را به دانشگاه ها یا مراکز علمی محول کند و در صورت تأیید، سرمایه گذار هزینه گزارش ارزیابی را پرداخت کند، اما چرا بدون ارزیابی کامل محیط زیستی در پی سرمایه گذار هستند؟

این فعال زیست محیطی یادآور می شود: اگر طرح گزارش ارزیابی دارد و محیط زیست سازمان مرکزی آن را تأیید نموده است بنابراین طرح دارای پیوست زیست محیطی است و هیچ اماواگری وجود ندارد؛ اما اگر گزارش ارزیابی نداشته باشد و سرمایه گذار بعد از شروع کار بخواهد مجدداً مطالعات زیست محیطی را ارزیابی کند و پیوست دریافت کند این فرایند درست نیست.

وی بیان می نماید: در نهایت می توان گفت رویه تعریف شده به وسیله محیط زیست مطابق ضوابط نیست، ممکن است بگویند انتخاب چند محل و ارزیابی محیط زیستی آن هزینه زیادی می خواهد اما باید بدانیم که حتی اگر رویه بر اساس ضوابط احتیاجمند هزینه و اعتبار باشد باید این اتفاق بیفتد و از مراکز علمی و دانشگاهی یاری بگیریم.

نجم آباد در بوئین زهراست؛ ما نمی توانیم برای آن تصمیم بگیریم

رضا طاهری، فرماندار تاکستان در این خصوص به خبرنگاران می گوید: در جلسه تسهیل و برطرف موانع فراوری شهرستان تاکستان مشکل پسماند یک شرکت فراورینماینده روغن خوراکی آنالیز شد و ما از استان درخواست یاری داشتیم، در این کارگروه مصوب شد که پسماند شرکت به سایت محمدآباد منتقل شود.

وی ادامه می دهد: نمایندگان سازمان محیط زیست در این نشست اطلاع دادند که سایت پسماند صنعتی در بوئین زهرا قرار است تأسیس شود و به ما نوید دادند که بعد از تأسیس، از آن سایت نیز می توانیم استفاده کنیم، نجم آباد در بوئین زهراست و ما نمی توانیم برای آن تصمیم بگیریم این پیشنهاد از سوی محیط زیست ارائه شده است.

چرا مسئولان شهرستان نباید اطلاعی داشته باشند

یگانه محمدی، کارشناس ارشد محیط زیست نیز در این خصوص به خبرنگاران می گوید: در احداث سایت پسماند صنعتی در این اراضی موارد محیط زیستی بسیاری قابل آنالیز است، منطقه در نظر گرفته شده دارای فرسایش خاک شدید است و این منطقه مستعد فرونشست است، پوشش گیاهی و جانوری منطقه در معرض آسیب قرار می گیرد و سفره های زیرزمینی و رودخانه ها دچار مسائل زیست محیطی می شود.

وی ادامه می دهد: بخش مهمی از دشت قزوین در بوئین زهرا واقع شده است و تأسیس سایت پسماند صنعتی عامل تهدیدنماینده محسوب می شود، نجم آباد تقریباً مرز بین بوئین زهرا و اشتهارد است با توجه به اینکه محل در نظر گرفته مرز 2 استان است به نظر می رسد در بلندمدت این سایت به عنوان سایت کشوری به بهره برداری برسد و استان های دیگر نیز از این ظرفیت استفاده خواهند کرد.

این کارشناس بیان می نماید: چطور ممکن است سایتی در بوئین زهرا در حال تأسیس باشد و مناقصه ها و واگذاری به سرمایه گذار در حال اجرا باشد اما هیچ کدام از مسئولان شهرستان از آن اطلاعی نداشته باشند این سکوت خبری و برگزاری جلسه در تاکستان خود سؤال بزرگی است.

به گزارش خبرنگاران، در حالی مناقصات این سایت و انتخاب سرمایه گذار در حال برگزاری است که مسئولان بوئین زهرا از جمله بخشدار مرکزی و رئیس شورای شهرستان بوئین زهرا در گفت وگو با خبرنگاران از تأسیس این سایت اعلام بی خبری می نمایند، با توجه به وجود سایت پسماند محمدآباد، کارخانه چرم سازی، وجود آلاینده های محیط زیستی، خطر فرونشست در این اراضی و فرسایش خاک شدید به نظر می رسد این سکوت خبری نشانه خوبی نباشد.

منبع: خبرگزاری ایسنا
انتشار: 17 بهمن 1400 بروزرسانی: 17 بهمن 1400 گردآورنده: tour-france.ir شناسه مطلب: 1481

به "طراحی سایت: محیط زیست بوئین زهرا بار دیگر قربانی یک سایت پسماند صنعتی، تأسیس در سکوت" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "طراحی سایت: محیط زیست بوئین زهرا بار دیگر قربانی یک سایت پسماند صنعتی، تأسیس در سکوت"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید